De N van kernenergie zit weer in de maand | Technisch Wekelijks

2021-11-17 09:11:02 By : Ms. Brenda Wong

Gerard Schut | Dinsdag 16 november 2021 Energie, Milieu & Duurzaamheid, Beleid & Bedrijfsvoering

Kerncentrales liggen weer op de vormingstafel voor het nieuwe kabinet. Dat meldde de Volkskrant vorige week. Twee stukjes. VVD en CDA hadden er acht gevraagd, dus dat worden er twee volgens de logica van de politieke paardenhandel.

Helaas ontstonden er direct ruzies over de kosten, terwijl het probleem er helemaal niet is. In Nederland zijn de afgelopen jaren verschillende rapporten verschenen over kernenergie en de resultaten waren meestal goed te voorspellen door te lezen wie de opdrachtgever was. Ja, kernenergie is nu duurder en nee, kernenergie is niet te verzekeren in een vrije markt met minimale kans op een grote ramp, dus een staatsgarantie is onvermijdelijk. Uiteindelijk gaat het er echter niet om dat de marginale kosten van een extra kWh kernenergie nu veel hoger zijn dan die van een kWh wind- of zonne-energie. Het gaat om de totale kosten van je energiesysteem, en kernenergie en duurzame bronnen verschillen niet veel van elkaar, blijkt uit de cijfers van de meesters van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving) en TNO. 'Kernenergie is een maatschappelijke keuze. Voor de kosten maakt het niet zoveel uit', zei Pieter Boot van het PBL vorig jaar.

Een veel genoemd 'bezwaar' tegen kernenergie is dat zo'n centrale graag de hele tijd aan staat. Ook als er veel wind en zon is. Maar de vluchtigheid van hernieuwbare energiebronnen is een nadeel van hernieuwbare energiebronnen en geen nadeel van kernenergie. Als u in plaats van een kerncentrale 12 extra windparken plaatst, schakelt u deze niet bewust uit als het waait om de bestaande windparken te beschermen.

Als gevolg van de gascrisis is voorzieningszekerheid na jaren onder het tapijt te zijn geveegd ineens weer een doel voor het energiesysteem geworden. Kernenergie is hier een mooie aanvulling op. En als we nu beginnen met bouwen, wordt de eerste kerncentrale pas na 2030 gebouwd, dus geruststellend: de doelstelling van 20 GW wind op zee uit het Klimaatakkoord komt niet in gevaar.

Ook internationaal heeft kernenergie ineens de wind in zijn voordeel. Macron wil een half miljard euro investeren in de ontwikkeling van kleine modulaire reactoren (SMR's) die in een fabriek aan elkaar kunnen worden geschroefd en zo hopelijk minder vertragingen op de bouwplaats oplopen. Met een capaciteit van een tiende van een reguliere reactor en kosten die ook binnen die bandbreedte zouden moeten vallen, wordt de oplossing ineens voor veel meer partijen betaalbaar. Ook de Britse fabrikant Rolls Royce gaat er flink op inzetten.

SMR's bieden zicht op schaalbare kernenergie tegen voorspelbare kosten. En dat zou een zegen zijn, want na twee weken Glasgow weten we weer dat de klimaatcrisis zo nijpend is dat we die niet gaan oplossen met puur rechtse hobby's of met puur linkse hobby's. Zullen we gewoon en-en doen in plaats van elkaars vliegen te vangen?

Er zijn ook steeds meer oproepen om de Californische kerncentrale in Diablo Canyon, die naar verwachting in 2025 zal sluiten, langer open te houden. (Fotocredit: Tracey Adams Wikimedia)

Technical Weekly is een uitgave van Niantec.eu © 2021